Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου δεν μοιάζει με καμία άλλη εκκλησία της Δύσης — είναι βυζαντινή στην ψυχή, με πέντε τρούλους, μαρμάρινες κολόνες από όλη τη Μεσόγειο και, κυρίως, περίπου 8.000 τετραγωνικά μέτρα χρυσών ψηφιδωτών που λάμπουν στο ημίφως. Είναι η απόδειξη ότι η Βενετία ήταν η γέφυρα ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση — και το πιο εντυπωσιακό εσωτερικό που θα δεις στην Ιταλία.
Η εκκλησία-θησαυροφυλάκιο
Η Βασιλική του Αγίου Μάρκου χτίστηκε αρχικά τον 9ο αιώνα για να στεγάσει τα λείψανα του Ευαγγελιστή Μάρκου, που —σύμφωνα με την παράδοση— Βενετοί έμποροι έκλεψαν από την Αλεξάνδρεια και μετέφεραν κρυφά στην πόλη. Ο Άγιος Μάρκος έγινε προστάτης της Βενετίας και το φτερωτό λιοντάρι του το σύμβολο της Δημοκρατίας.
Η σημερινή μορφή διαμορφώθηκε από τον 11ο αιώνα, με έντονη βυζαντινή επιρροή — πέντε τρούλοι σε σχήμα σταυρού, κατά το πρότυπο των εκκλησιών της Κωνσταντινούπολης. Επί αιώνες, κάθε Βενετός καπετάνιος είχε καθήκον να φέρνει από τα ταξίδια του κάτι πολύτιμο για τον στολισμό της: μάρμαρα, κολόνες, γλυπτά. Έτσι η βασιλική έγινε ένα ζωντανό θησαυροφυλάκιο της μεσογειακής ιστορίας.
Τα χρυσά ψηφιδωτά
Το εσωτερικό είναι το αποκορύφωμα: περίπου 8.000 τετραγωνικά μέτρα ψηφιδωτών σε χρυσό φόντο, που καλύπτουν τρούλους, θόλους και τοίχους, αφηγούμενα βιβλικές σκηνές. Στο ημίφως, με το φως να πέφτει λοξά, ο χρυσός λάμπει και ο χώρος μοιάζει εξωπραγματικός. Είναι από τα σημαντικότερα σύνολα βυζαντινής τέχνης εκτός Κωνσταντινούπολης.
Μη χάσεις:
- Την Pala d’Oro — το χρυσό αλταροκόσμημα με χιλιάδες πολύτιμους λίθους.
- Τα τέσσερα χάλκινα άλογα — λάφυρα από την Κωνσταντινούπολη (1204), στο μουσείο.
- Το μαρμάρινο δάπεδο — με γεωμετρικά μοτίβα, κυματιστό από τις καθιζήσεις των αιώνων.
Πρακτικά
- Εισιτήριο: Βασικό ~3€· Pala d’Oro ~5€· μουσείο ξεχωριστά. Κλείσε online με ώρα για να αποφύγεις την ουρά.
- Dress code: Καλυμμένοι ώμοι/γόνατα. Όχι μεγάλες τσάντες μέσα.
- Πρόσβαση: Στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου.
- Ώρα: Νωρίς το πρωί για λιγότερο κόσμο.
Τι να συνδυάσεις
Η Βασιλική είναι δίπλα στο Παλάτι των Δόγηδων — τα δύο μαζί αποτελούν το κέντρο εξουσίας της Γαληνοτάτης, θρησκευτικής και κοσμικής. Ανέβα και στο καμπαναριό της πλατείας για τη θέα, και μετά χάσου στα στενά προς τη Γέφυρα Ριάλτο.